Cimnastik Sporu Hakkında

Olimpiyatlarda ve Atletizm yarışmalarında estetik ve zarafet sunmasıyla farkını ortaya koyan bir branştır. Yer cimnastiğinde, bir kuğu gibi hareket eden sporcular, izleyenlere görsel açıdan estetik bir zenginlik sunar. Aletli cimnastikte ise sporcular, esneklik ve dayanıklılığı gözler önüne sererler.

Türkiyede büyük rağbet gören bu spor dalı, yeni şampiyonlar çıkararak, popülerliğini koruyor. Temel Branş olma özelliği ile ve küçük yaşlarda başlanması gereken bu dalına çocuğunuzu yönlendirmeniz hem cimnastik sporcusu olması hem de başka branş geçiş yaptığında ciddi bir altyapı oluşturması nedeniyle faydalı olacaktır.

  Cimnastik Sporu Nedir?

Fransızca ismi gymnastique olan bu branş, dilimize jimnastik ve cimnastik olarak geçmiş olup Dil Kurumunun farklı tarihlerde her iki ismi kullandığı bilinmektedir. Belli bir disiplini olan ve Spor branşları içerisinde temel branş olarak kabul gören cimnastik vücudu geliştirmek, güçlendirmek, esneklik kazandırmak amacıyla aletli veya aletsiz olarak yapılan egzersizler bütünüdür. cimnastikte önemli olan husus ise düzenli hareketler yapılması ve hareketlerin birbiriyle uyumlu şekilde icra edilmesidir.

Eski Yunan döneminde soylu çocuklarının sporu olarak kabul edilen cimnastik, günümüzde bir kitle sporu olarak isteyen herkesin icra edebileceği bir branş olarak karşımıza çıkıyor.

 Cimnastik Nasıl Yapılır?

Cimnastik, esneklik ve dayanaklılık gerektiren bir spor dalı olmakla birlikte yarışmacı düzeyle ilerleyebilmek için 3-10 yaş aralığında başlanılması uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Branş icra edilirken yarışmalarda Erkek ve kızların farklı hareketler yaparlar. Erkekler aletsiz olarak yer hareketleri, aletli olarak da barfiks, beygir, halka ve paralel hareketleri yaparken Kızlar ise yer hareketleri, atlama beygiri, denge ve paralel hareketleri yaparlar.

Yer hareketlerinde düzenli ve estetik zıplama, takla atma ve parende atma hareketleri yapılır.

Cimnastiğin Temel bir branş olması sebebiyle Spor salonlarında farklı branşlar icra edilirken de vücudunuza esneklik ve form kazandırmak için cimnastik egzersizlerinden faydalanabilirsiniz.

Cimnastik Sporu Nasıl Öğrenilir?

Cimnastikte esneklik ve çok önemlidir. Zıplama, takla atma, atlama ön plana çıkan hareketler arasındadır. Cimnastiğe başlarken esneklik başta olmak üzere fiziki , denge ve koordinasyon üzerinde durulur.

Çocuğunuzun jimnastik sporcusu olmasını istiyorsanız, fiziki durumuna göre 3 yaşından itibaren başlatabilirsiniz. Yarışmacı bir sporcu olabilmesi için profesyonel eğitim veren bir jimnastik salonuna yazdırmanız gerekir.

Çocukların cimnastik hareketlerini yaparken sakatlanmamaları için vücut esnekliği üzerinde çokça durulur. Antrenmanlarla sporculara esneklik kazandırmak için çeşitli egzersizler yaptırılır.

 Jimnastiğin yarışma düzeyindeki alt dalları nelerdir?

Jimnastik;

Artistik Cimnastik,  Ritmik Cimnastik ve Genel Cimnastik olmak üzere 3 alt dala ayrılır.

 Artistik Cimnastikte

Erkekler için; Yer, kulplu beygir, halka, atlama beygiri, paralel, ve barfiks

Bayanlar için ise Atlama beygiri, kız paraleli, denge, yer ve asimetrik dallarda yarışmalar yapılır

 Ritmik Cimnastik

 

Sadece bayanların yarıştığı bir dal olarak karşımıza çıkar. Bayanlar bu dalda yarışırken oyunculuk, bale, müzik ve pandomim hareketleri icra ederler. Hareketlerinde; çember, top, kurdele, ip, lobut eşyalarından birini kullanmaları gerekir.

 Genel Cimnastik ise

Gösteri amaçlı yapılır. Bu dalda bir standart olmakla birlikte her ülkenin kendi yarışma kuralları farklılık arzeder. Hareketler, serbest spor kıyafetleriyle müzik eşliğinde yapılır. Diğer branşlarda bireysel yarışılmasına karşın, bu dalda yarışanlarda gruplar ön plana çıkar. Bu dalda alet kullanmak serbesttir. Belirli bir tema içerisinde dans ve çeşitli cimnastik hareketlerini yapılarak yarışılır.

Her alette hem zorunlu hem de serbest hareketler yer alır. Zorunlu hareketler yarışmada komitenin belirlediği, yarışma esnasında yapılması zorunlu hareketlerdir. Serbest hareketler ise, yarışmacıların kendi seçtikleri koreografik hareketlerden ibarettir.

Siz de çocuğunuzun cimnastik branşında yarışmacı olması ya da cimnastiğin sağladığı faydalarla diğer branşlar için bir altyapı oluşturmak istiyorsanız Yakın Savunma Akademisi Vip Cimnastik kurslarına çocuğunuzu başlatabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir