Yulafı Nasıl Tüketebilirim

Yulafı Nasıl Tüketebilirim?

Sağlıklı beslenmenin, kilo vermenin, sporcu beslenmesinin ve kaliteli karbonhidrat alımının vazgeçilmesi haline gelen yulaf. Kimilerince atların yediği, kimilerince yenmekte zorlanan ama herkesin farkında olduğu şekliyle kesinlikle sağlığa faydalı bir besin olarak karşımıza çıkıyor.

Yulaf

Ben de sporcu beslenmesi içerisinde diyetime ve öğrencilerime beslenme tavsiyelerinde yulaf yemelerini söylerken çoğu kişinin yulaf yemede zorlandığını gördüm. Ne şekilde tüketilebileceği konusunda çeşitli denemelere başladım. Evet çok bariz bir tadı olmayan ama yemekte insanın gerçekten zorlandığı bir besin. Peki nasıl tüketmeliyiz bu zor ama faydalı besini. Aslında konu çok basit yaptığımız adını ne koyarsak koyalım, ister sağlıklı beslenme, ister diyet yaptığımız beslenme şekillerinde yaşam tarzımıza, fiziksel aktivite yoğunluğumuza ve ihtiyaca uygun belirlediğimiz beslenme şeklinin öncelikle sürdürülebilir olması gerek. Atalardan kalma bir tabir “bal yiyen, baldan usanır.” o halde beslenmemizde belirlediğimiz makroları alternatif pişirme ve sunum şekilleriyle daha eğlenceli ve leziz bir hale getirmek olmazsa olmazımız. Tekdüze bir beslenme insanı bıktırıyor. Sonuç olarak geldiğimiz noktada irademiz doğrultusunda dayanıyor ve nihayetinde sağlıksız beslenmeye tekrar dönüş yapıyoruz.

Gelelim yulafı tüketebileceğimiz alternatif denemelere,

  • Sütü seviyorsak ve laktoz intoleransımız yok ise tüketeceğimiz miktarda yulafın üzerine süt dökerek bir miktar bekleyin ve yulaf şişmeye başlayınca tüketin.

Sütlü Yulaf

  • Süt sevmiyorsak bu uygulamayı kefir ile yapabiliriz. (şahsen ben kefir tercih ediyorum.)

  • Süt ve kefirin yanı sıra çörekotu, zencefil, zerdeçal, tarçın gibi faydalı baharatlarla hem beslenme kalitemizi artırıp hem de yulafın tadını değiştirebiliriz.

  • Süt veya Kefir ile baharatların yanı sıra yulafımızın içerisine muz, çilek gibi meyve dilimleri atarak leziz bir hale dönüştürebiliriz.

Meyveli Yulaf

  • Bu karışıma ceviz ve badem kırıntıları da ekleyerek hem leziz hem kaliteli bir öğün yapmış olursunuz.

  • Başka bir yöntem ise bulgur, yarma gibi tahıllara uyguladığımız pişirme yöntemi, yulafın içerisine bir miktar süt ve ya su koyarak kısık ateşte lapa haline gelene kadar pişirip üzerine yukarıdaki seçeneklerde ilave ederek lezzetli bir şekilde tüketebiliriz.

Yulaf Lapası

  • Yulafı mutfak robotunda çekerek un haline getirip te kullanabiliriz. Mesela krep yapacağımızda beyaz un değil de yulaf unu kullanarak hem daha sağlıklı hem de yüksek proteinli bir kahvaltı hazırlayabiliriz.

Yulaflı Krep

  • Eğer mutfakta marifetliyseniz yulaf ve üzüm gibi meyvelerle yapacağınız kurabiye tarzı küçük atıştırmalıklar da bir alternatif oluşturabilir.

Yulaflı Kurabiye

Siz de damak tadınıza ve beslenme alternatiflerinize göre bu tavsiyeleri çoğaltabilir ve şekillendirebilirsiniz. Önemli olan uyguladığımız beslenme şeklini eğlenceli, lezzetli ve sürdürülebilir bir halde düzenleyebilmek. Sağlıklı beslenirken de keyif alabilmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir