Mücadele sporlarında başarıya erişmek için belirli bir antrenman planı çerçevesinde disiplinli bir çalışmak gerekir. Antrenman Planı genel anlamda 4 senelik uzun bir zamanlama için hazırlanıp antrenman planı içinde idmanın yoğunluklarına göre belirli periyodlarla tatbik edilmelidir. Spor branşının icra edilebilmesi için gereken özelliklere sahip olabilmek, teknik taktik ve fiziksel kapasitenin en üst seviyeye ulaştırılması, öğrenme, yeni beceriler ve teknik bilgisi kazanma, tekrar, becerileri geliştirme, becerilerin mükemmelleştirilmesi ve değerlendirme gibi sporun iktiza ettiği gereksinimleri bu uzun süreli antrenman programlarının hayata geçirilmesiyle mümkün olmaktadır.
Antrenmanın ana bölümünü Dayanıklılık Antrenmanı, Teknik Taktik Antrenmanı, Sürat Antrenmanı ve Kuvvet Antrenmanı oluşturur.
Öğrenme sinir hücrelerinin dingin iken daha kolay ve vücut üzerinde etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Bu yüzden Teknik Taktik Antrenmanlarına yönelik alıştırma ve öğrenmeye yönelik çalışmalar yukarıda saydığımız diğer antrenmanlardan önce yapılmalıdır ki hem öğrenme kolay olsun hemde öğrenilen teknik ve taktiklerin hafızada kalması kolaylaşsın.
Sürat çalışmalarında yüklenme süresi her ne kadar kısa olsa da yüklenme şiddeti çok yüksektir. Bu sebeple sporcunun sürat çalışmalarında bütün potansiyelini kullanacağından idmana başlayacağında dinlenmiş olarak başlamalıdır.
Kuvvet antrenmanında ise ağırlıklar (halter, dambıl, kettlebell vb.) kullanılarak icra edildiğinden ya da vücut ağırlığı ile yapılan çalışmalar ve yüklenmeler sonucu kaslarda oluşan zorlanmalar, kuvvet kaybı nedeniyle hızı azalttığı ve öğrenme için uyğun bir dinginlik hali olmadığı için teknik antrenman ve sürat antrenmanlarından sonra yapılması daha uygundur.
Dayanıklılık antrenmanlarına gelince genel dayanıklılık ve özel dayanıklılık olmak üzere iki alt başlıkta incelenmektedir. Bu antrenman tipi zorlayıcı ve yorucu olduğundan teknik antrenmanı ve sürat antrenmandan sonra antrenmanın son bölümünü oluşturacak şekilde planlanması faydalı olacaktır.
Bir antrenmanın organizma üzerinde etkisinin görülebilmesi için aynı tür antrenman birimlerinin (Teknik Taktik Antrenmanı, Sürat Antrenmanı Dayanıklılık Antrenmanı, Kuvvet Antrenmanı gibi) aynı mikro plan içerisinde en azından 2-3 defa tekrar edilerek pekiştirilmelidir. Bu tür mikro antrenman planlarında ise Yüklenme-Dinlenme ilişkisi çok önemlidir.